Skip to main content
Nieuws

Een kijkje achter de schermen, deel 3

By 2 juni 2017juni 15th, 2017No Comments

Werkzaamheden Oranje Vereniging Rijnsburg

Wat doet de Oranje Vereniging behalve het organiseren van diverse evenementen. Natuurlijk organiseren wij Koningsdag, 4 & 5 mei, de Feestweek en de Kerst-Inn. Maar wat doen we dan de rest van het jaar? Iedere maand heeft het dagelijks bestuur een vergadering ter voorbereiding van de vergadering met het algemeen bestuur. Ook het algemeen bestuur vergadert eenmaal per maand. Zoals u eerder heeft kunnen lezen zit ieder bestuurslid in meerdere commissies. De sponsorcommissie heeft ook iedere maand een overleg evenals de technische commissie.

Daarnaast is er regelmatig overleg met de uitbaters, de gemeente, de wijkraad, genootschap Oud Rijnsburg. En alle commissies werken alle activiteiten uit al dan niet in een vergadering. Er is regelmatig met allerlei vrijwilligers overleg, telefonisch of via de mail over de activiteiten die op stapel staan.

Tussen alle voorbereidingen voor Koningsdag en 4&5 mei door, staat elke maand het onderwerp Feestweek 2017 op de agenda van onze bestuursvergadering. Als iemand een nieuw plan heeft, dan lever je dat een klein beetje uitgewerkt aan. In de vergadering wordt dit plan besproken. Op welke dag wil je het uitvoeren? Wat zijn de kosten? Heb je daar en daar al over nagedacht? Vaak krijg je een opdracht mee voor de volgende vergadering, om iets verder uit te werken of uit te zoeken. Soms blijkt ook een plan niet haalbaar en dan wordt het op de ideeën lijst gezet.

Zo hebben we de afgelopen tijd best het een ander bedacht en weer afgeschreven. Een drive in bioscoop bijvoorbeeld. Lijkt ons leuk! Maar komen er ook mensen? En laten we het echt drijven of doen we het op een schoolplein? Welke film gaan we draaien en hoe kom je aan zo’n film. Het bleek dat er een behoorlijk investering moet worden gedaan om dit te realiseren, terwijl we niet weten of er genoeg mensen komen. Dit plan gaat voor dit jaar niet door, maar komt op de lijst met mogelijkheden voor andere jaren.

Het bedenken van een nieuwe activiteit doen we zelf. Maar het gezegde; beter goed gejat dan slecht bedacht, is ook bij ons van toepassing. Waarom zou je zelf het wiel uitvinden als een ander het ook al heeft gedaan. Zo lenen we al een aantal jaren de buikschuifbaan van de Oranjevereniging uit Voorhout. Dit jaar staat deze weer op het programma.

We pluizen websites van Oranjeverenigingen in den lande uit, lezen de programmaboekjes van de omliggende dorpen goed. Zo komen we soms tot een nieuwe activiteit. Natuurlijk moet je zo’n activiteit naar je eigen hand zetten, zodat het in het programma van Rijnsburg past.

Een nieuwe activiteit uitdenken, maken en uiteindelijk neerzetten kan dan soms ook wel maanden duren. Neem bijvoorbeeld de bierpulbaan. Het plan ontstond al vlak na de feestweek van 2014. Een bezoek aan een bestaande baan vond in februari pas plaats. Er werden schetsten gemaakt, hout gekocht, baan gebouwd, een ton op wielen gemaakt, spelregels bedacht, een speaker gezocht en natuurlijk de barman! De PR plannen werden gemaakt en natuurlijk gingen we proefdraaien. Een proces van maanden. Wat was het dan ook leuk om de reactie van de deelnemers te zien. Geslaagd!! Natuurlijk luisteren we ook naar de omstanders. Mensen meldde ons al snel dat hun kinderen ook wel mee zouden willen doen. Daarom was het vorig jaar dan ook voor het eerst colaschuiven voor de jeugd. Wat jammer dat het weer niet mee werkte en we moesten besluiten dan het niet door kon gaan. Dit jaar gaan we het dus weer uit de kast halen. En dat kost een halve zaterdag. Want de baan staat ergens opgeslagen. We moeten een heftruck lenen en een platte kar. Dan minstens 2x rijden voordat de baan bij ons Oranje Honk is. Gelukkig is de baan direct klaar voor gebruik als het eenmaal donderdag is. Dit jaar hoeven we niet te klussen!

Als alle activiteiten in de grondverf staan dan gaan we aan de slag met het programmaboekje en alle PR activiteiten. Natuurlijk willen we dat iedereen in Rijnsburg en iedereen die van Rijnsburg houdt weet wat we gaan doen, met social media proberen we zoveel mogelijk mensen te bereiken. Vlak voor de Feestweek poetsen we ook nog met elkaar het Oranje Honk en doen we boodschappen. Want in de Feestweek moet ons ‘huis’ schoon zijn en iets lekkers doet het ook altijd goed bij onze bezoekers.

En dan de Feestweek zelf. We beginnen de week ervoor op donderdag al met de opbouw van geluid, licht en allerlei zaken die we vooraf kunnen doen. Op maandag wordt er dan ‘echt’ gestart, om 06.00 uur met het plaatsen van de hekken. En dan……………lopen, regelen, praten, eten (tja dat doen we ook), rijden, fietsen, voeten masseren, inschrijven, ons gezicht laten zien en heel soms slapen we ook een paar uurtjes.

Een kijkje achter de schermen over de werkzaamheden van Oranje Vereniging Rijnsburg. Wij hopen dat u het met plezier leest! Heeft u vragen, ideeën en/of opmerkingen, dan horen wij dit graag. Het kan via de website of een berichtje op FB.