Skip to main content
Geen categorie

Eerste Kerst Inn, berekoud!

By 20 december 2018No Comments

Zaterdag 15 december was er sinds jaren weer een Kerst Inn op het Burgemeester Koomansplein. De buurtverenigingen Bestevaer, Irissenstraat, Smidse Hoek, het welzijnskwartier, het dorpshuis, buurtpreventie Frederiksoord en de Oranje Vereniging hadden zich met elkaar verbonden, om gezelligheid te creëren op het plein.

De Kerst Inn was georganiseerd om een plek te creëren, zoals de voorzitter van de Oranje Vereniging noemde in zijn openingswoord in de Kerstsamenzang, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een praatje kunnen maken. Kerst moet mensen met elkaar verbinden dat hebben we geprobeerd met deze Kerst Inn te bereiken.
Er waren 10 kramen neergezet en door verschillende organisaties gevuld met allerlei zaken. Je kon er van alles kopen. Er liep en IJs-Koning en IJs-Koningin rond en natuurlijk de Kerstman, waarmee je in de arrenslee op de foto kon.  En alle verdiensten waren voor het goede doel, de logeerhuizen van ’s Heerenloo in Rijnsburg. De precieze opbrengt is op dit moment nog niet bekend.

De Kerstboom die Oranje Vereniging Rijnsburg jaarlijks plaatst was een stralend middelpunt. Sommige mensen hingen nog hun wens op in de boom. Dat kan ook nog steeds gebeuren. Voelt u zich vrij om iets in de boom te hangen, een wens of een mooie gedachte. De Kerstboom blijft nog tot 29 december staan, dus u heeft nog even de tijd om iets in de boom te hangen.

 Gelukkig was het ten tijde van de markt droog. Alleen de ijzig koude wind gooide wat roet in het eten. De vrijwilligers waren verkleumd en hadden wel wat tijd nodig na de markt om op te warmen.
Door de koude wind, waren er ook wat minder bezoekers dan verwacht. Dat was jammer voor de organisatie, er bleef dan ook wel het één en ander over.

Na het opruimen heeft de organisatie het overgebleven kerstbrood, knakworsten, hamburgers en de kerststukjes gemaakt door het Wellant College, naar de Vlietstede gebracht. Zij hebben nu op alle afdelingen mooie kerststukken staan, die de kerstsfeer alleen maar verhogen.

Na de Kerst Inn was er in de Grote- of Laurentiuskerk een samenzangdienst. Mannenzanggroep Jeruël zong hier schitterende liederen, waar ook het publiek soms een rol in speelde. Samen met de organist, de mannen op de cornet en de dwarsfluitiste was het een mooie avond. Een warme kerk, mooie rode kerststerren en een volle kerk met zingende mensen. Na de samenzang kwamen de mensen de kerk uit. Hier stond het bestuur van de Oranje Vereniging klaar met warme dranken, en heerlijk kerstbrood. Men sprak met elkaar, haalde nog wat extra warm drinken om de kou te kunnen trotseren. Er werd en contacten gelegd en de sfeer was goed. Het doel om mensen met elkaar te verbinden is gelukt!