Skip to main content
4 en 5 mei

Grootse Plannen

By 11 april 2015april 24th, 2015No Comments

Bevrijdingsdag 2015 zal er eentje worden om nooit meer te vergeten. 70 jaar is het dan al weer geleden dat Nederland bevrijd werd. Een goede reden om dit te vieren!

Terugblik

In 2010 vierden de KRV gemeenten het 65 jarige bevrijdingsfeest ook al groots. Een parade van legervoertuigen van vroeger en nu, trok door de 3 dorpskernen heen. Daarnaast was er een braderie op de Zeeweg. In 2013 werd er weer gezamenlijk gevierd, dit keer was de troonwisseling de reden. Er werd groot uitgepakt, de bejaarden en de basisschoolkinderen werden niet vergeten! Er werd een Koningskrant gemaakt en die viel bij iedere inwoner van Katwijk op de deurmat. Ook was er een muziekfestijn op de Zeeweg, wat door meer dan 5000 mensen werd bezocht.

Dit jaar, ter gelegenheid van 70 jaar Bevrijding hebben de 4 Oranjeverenigingen de handen weer in één geslagen en wordt er een dag vullend programma georganiseerd voor de inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

grootse plannen

4 mei

Herdenken, vieren en herinneren zijn woorden van het Nationaal Comité 4 en 5 mei die heel belangrijk zijn. Want zonder het herdenken van wat er in het verleden is gebeurd, kunnen we de bevrijding niet vieren en zal de herinnering vergeten worden.

70 jaar Bevrijding

Op dinsdag 5 mei zal er wederom een Parade door de kernen van Valkenburg, Rijnsburg en Katwijk rijden. Op de Zeeweg zal het defilé afgenomen worden. De parade zal bestaan uit 54 legervoertuigen. Er zullen zo’n 35 personen van de Nationale Reserve meelopen. Natuurlijk zal er muziek in de Parade zitten. Diverse korpsen uit de regio zullen meelopen in de Parade. Maar ook het Trompetterkorps te paard uit Arnhem. Daarnaast worden er door de basisschoolleerlingen figuren voor op de praalwagens geschilderd. Ook zal het vuur van de Vrede uit Wageningen in de tocht zichtbaar zijn. Leerlingen uit groep 7 en 8 zullen meelopen in de parade met fakkels.

Na de Parade zal er een grote braderie zijn op de Zeeweg in Katwijk. U kunt daar gezellig komen kijken en onder het genot van een hapje en een drankje, elkaar ontmoeten. Deze braderie zal doorlopen in een concert, door lokale bands, dat plaats zal gaan vinden op het Marktplein naast het zwembad. Wie hier allemaal zullen gaan optreden is op dit moment nog niet helemaal duidelijk.

Op dit moment zijn de gezamenlijke Oranjeverenigingen KRV, druk met alle voorbereidingen voor deze bijzondere dag. Er wordt achter de schermen hard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen.

Jong en oud

Naast het dag vullende programma dat gepresenteerd zal worden op 5 mei zijn er ook doelgroepen gekozen, die in de aanloop naar 5 mei zullen worden getrakteerd. De basisschool kinderen in de gehele KRV zullen voordat de meivakantie zal beginnen, een traktatie krijgen. De oudere bevolkingsgroep, woonachtig in bejaarden- en verzorgingshuizen, zullen op 5 mei een traktatie krijgen.

Foto’s

De commissie is op zoek naar foto’s. Foto’s van vroeger, foto’s van een bevrijdingsfeest. We zoeken foto’s waar bevrijding een grote rol in speelt. Heeft u zo’n foto in het bezit, dan zouden wij het op prijs stellen deze van u te ontvangen. We zien uit naar uw beeldmateriaal. Mocht u er een kort verhaaltje bij kunnen vertellen, dan geeft dat de foto alleen maar meer waarde.

De commissie zal u foto gebruiken voor de diverse media in de komende periode.

Op de hoogte blijven?

De route van de parade, de namen van de muzikanten van zowel de parade als het bevrijdingsconcert, zullen in de komende weken bekend worden gemaakt.

De gezamenlijke Oranjeverenigingen hebben een Facebookpagina opgericht en proberen via dat kanaal en de plaatselijke media de inwoners van de KRV te informeren. U kunt deze pagin ‘liken’ om zo automatisch informatie te ontvangen.