Skip to main content
Nieuws

Herdenken en vieren, 4 & 5 mei

Het nationaal comité 4 & 5 mei doet een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Dit doet het comité tussen 2016 en 2020 onder de slogan ‘Geef vrijheid door’. Ieder jaar is er ook een jaarthema, in 2017 is dit ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’. Dit jaar heeft het comité Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, gevraagd om de jaarthema tekst te schrijven en daarin een relatie te leggen tussen persoonlijke verhalen en de Tweede Wereldoorlog.
In zijn ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’  beschrijft Joustra hoe je persoonlijke verhalen kan inzetten bij een herdenking of viering. Mocht u deze tekst willen lezen, dat kan op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De musical Soldaat van Oranje, is losjes gebaseerd op het levensverhaal van Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema. Deze musical staat al langer op de planken dan de Tweede Wereldoorlog duurde in Nederland.

Het is geen wonder dat deze persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog zo populair zijn. Ze ontroeren omdat ze de essentie van het leven heel dichtbij brengen. Ze gaan over moed en opoffering. Maar ook over de duistere kanten van de mens. Over de dood uiteraard en over diep gevoelde ellende, pijn, angst, onmacht en vernedering. Over verraad, leugens en lafheid.
Persoonlijke verhalen over de oorlog, elke oorlog, zijn nooit zomaar verhalen, ze staan niet op zichzelf.

Het doorgeven van de verhalen begint bij de jongeren. Het verheugd ons dan ook zeer dat we dit jaar voor het eerst met de groepen 8 van de basisscholen van Rijnsburg een bezoek mogen brengen aan Soldaat van Oranje in Valkenburg. Samen met de bestuursleden van Oranje Vereniging Rijnsburg brengen deze scholen op drie verschillende dagen een bezoek aan het museum en krijgen zij een mini rondleiding in de hangar van de musical. Tot slot mogen wordt er een foto gemaakt met de hele klas bij de Dakota, die net buiten de hangaar staat. Maar een grote rol speelt in de musical.

Peter de Vries, oud bestuurslid van Oranje Vereniging Wilhelmina uit Valkenburg zal alle groepen begeleiden. Daarnaast is er ook iemand van de Soldaat van Oranje die toelichting kan geven.

Deze week zijn de eerste twee groepen aan de beurt geweest. In de eerste week van mei zullen nog 4 andere groepen aan deze excursie deelnemen.