Skip to main content
Nieuws

Herdenken op 4 mei in Rijnsburg

By 1 mei 2017mei 2nd, 2017No Comments

Nationale dodenherdenking 4 mei 2017

De herdenking begint met een stille tocht welke start om 19.40 uur vanuit kerkelijk centrum De Voorhof.

Spreker
De heer Versmissen is de spreker tijdens de herdenkingsbijeenkomst. De heer Versmissen is sinds september 2011 werkzaam voor de afdeling Educatie van het Airborne Museum ‘Hartenstein’ te Oosterbeek. Hier geeft hij rondleidingen aan museumbezoekers. Zo deed hij dat ook in september 2015 aan het bestuur van Oranje Vereniging Rijnsburg. Het bestuur was zeer onder de indruk van zijn vertelkunsten en hoopt dat u deze avond ook geboeid zult zijn. Naast dit werk verzorgt hij presentaties over de Slag om Arnhem voor bedrijven, scholen en verenigingen. Indien studenten dan nog vragen hebben begeleidt hij deze studenten met aanvragen betreffende Market Garden en de Slag om Arnhem.
Sinds 2014 is de heer Versmissen ook bestuurslid van het Exodus Comité Huissen. Dit comité heeft als thema het herdenken van burgerslachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Betuwe.

Betrokkenheid scholen
Ook leerlingen van de Schakel en de Oranje Nassauschool zullen actief aan deze bijeenkomst deelnemen. De leerlingen van deze twee scholen hebben in april een van de Rijnsburgse oorlogsmonumenten geadopteerd. Hierover heeft u al eerder kunnen lezen in deze krant. Een leerling uit groep 8 van de Schakel zal een zelf geschreven stuk voorlezen. Namens groep 7 van de Oranje Nassauschool lezen 2 leerlingen een gedicht voor. Deze groep heeft samen met dichteres Cobie Verheij, de oma van een van de leerlingen, gesproken over oorlog, schuilen, angst en bevrijding. Oma Cobie heeft dit in een gedicht kunnen samenvatten.

Dominee Niemeijer zal aan het eind van de bijeenkomst het gebed uitspreken.
Zowel aan de herdenking bij het monument als aan de herdenkingsbijeenkomst verleent de Flora Brass, o.l.v. Joop van Dijk, haar medewerking. De samenzang tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal worden begeleid door organist; Dick Durieux. De collecte aan de uitgang is bestemd voor de oorlogsgravenstichting.