Skip to main content
Bestuur

Interview met oud-bestuurslid Balt van Eesteren

By 19 maart 2016maart 20th, 2016No Comments

Regelmatig zul je op deze site een interview kunnen lezen.Balt interview_klein
Deze keer is de hoofdpersoon oud-bestuurslid Balt van Eesteren.

1. Wanneer ben je bij de OV begonnen?
Ik ben in 1983 begonnen als bestuurslid. Mijn eerste evenement was Koninginnedag.
Ik komt uit Alblasserdam en ging werken bij de Marine. Ik woonde op het vliegkamp, want ik was vliegtuigmonteur van beroep. Nadat ik trouwde met Gerda Maat, ging ik in Rijnsburg wonen. Ik ben 28 jaar bestuurslid geweest bij de OV.

2. Hoe kwam je bij de OV?
Toenmalig bestuurslid Jan Mons kende ik. Hij vroeg mij of ik geen interesse had in de OV. Ik had dat wel en ben in gesprek gegaan met Bert van Oosten en Dick van Delft. Cor de Mooy was toen de voorzitter van de club.
Ze hadden een man die altijd overal het geluid regelde, Kees Visser. Hij ging uit de OV, dus ze zochten een nieuw iemand. Dat ben ik geworden. Samen met Ab van der Kwaak heb ik toen de technische zaken op me genomen.

3. Welke commissies heb je allemaal gedraaid?
Ik had niet echt een commissie. Ik zorgde gewoon voor het geluid. Opbouwen en afbreken, zorgen dat er muziek was of een microfoon, en natuurlijk dat het werkte. En als ik dan ergens bezig was en er was een extra handje nodig, dan sprong ik natuurlijk bij.
Ook bij het kindercorso heb ik altijd geholpen, daar waar het nodig was, daar was ik.
Later kwam er meer techniek, dus ging ik steeds meer technische zaken voor mijn rekening nemen. Ook het geluid ontwikkelde zich. Eerst hadden we alleen hoorns, toen kregen we boxen en nu staat op de Burgt ons geluid.
Ik werkte inmiddels niet meer op het vliegkamp maar bij Theo Mulder BV. Ik mocht daar altijd gebruik maken van hun ruimte en apparatuur. Dat was heel fijn!

4. Welke commissie vond je het allerleukst?
Het maken van iets nieuws dat was/is altijd leuk. Zo hebben we een computerkar gemaakt, begonnen met niets en nu is het kar op wielen die we overal naar toe kunnen brengen. Ook is zo de geluidskar gemaakt en niet zo gek lang geleden hebben we die helemaal opgeknapt. Het tonnetje steek spoor hebben we ooit ook helemaal gerenoveerd. Daar zijn we 4 volle zaterdagen mee bezig geweest.
Ik heb wel een aantal jaren de wandeltocht georganiseerd, samen met Janus Kagenaar.

5. Welke commissie vond je niet leuk?
Als iets op het laatste moment gemaakt moest worden. Dan moet het snel en dat werkt niet. Zo moesten we een keer voor de beddenrace een paar bedden op wielen bouwen. Natuurlijk was dat bedacht op het laatste moment. Het zelf uitvinden hoe je de wielen plaatste, dat was leuk, het uittesten ook, maar de stress… nee dat was niet leuk.

6. Welk lid van de Koninklijke familie is je favoriet?
Maxima, want dat is een lekker ding!

7. Wat is er niet leuk aan de feestweek?
Vroeger bouwden we de oranje expositie op samen met de commissie. Dat liep niet altijd vlekkeloos. Dat vond ik nooit zo leuk.
En wat ook niet leuk is, is dat je aan het einde van de week, echt helemaal uitgeteld bent. Dat heeft ook weer zijn charme, maar je kan gewoon echt niet meer.

8. Wat is er zo leuk aan de feestweek?
Als de week voorbij is, ben je toch maar weer blij dat je het gered hebt!
Maar ik zou het niet willen missen. Het is gewoon te leuk om mee te maken.
En aan het einde van de week, na het vuurwerk, dan hebben we met het hele bestuur en de partners nog een borrel. Dat is zo gezellig!!

9. Hoeveel uur ben je voor de OV bezig per week?
Ook al ben ik geen bestuurslid meer, ik ben bijna elke dag wel bezig. Zeker zo’n 16 uur per week. Het zit in mijn bloed, als een virus.
Het Oranje Honk aan de Kerkstraat is de uitvalsbasis van de OV. Hier wordt vergaderd, geklust en dus rommel gemaakt. Ik ben dan aan het opruimen (van het klussen of vergaderen), koffers vullen met materialen voor de activiteiten, verbouwen van het Oranje Honk (er is inmiddels een keuken, toilet en verwarming), snoeren repareren, nieuwe activiteiten maken, onderhouden van materialen, controleren van materialen.

10. Hoe vaak vergader je voor de OV?
Ik ben nog steeds bij elke bestuursvergadering aanwezig. Dat is geen verplichting, maar gewoon beregezellig en nuttig!
Daarnaast hebben we 1x per maand een klusvergadering. We bespreken wat er moet gebeuren, klussen soms of werken een plan uit.

11. Vertel eens een leuke anekdote.
Toen we het bed op wielen hadden gemaakt, moesten we natuurlijk een test rondje rijden. Een van de dames van kapper Peursum bood zich vrijwillig aan. Zij op het bed en ik duwen. We hebben toen gewoon door het centrum van Rijnsburg gereden. Een rondje om de Wilhelminaboom. Het verkeer reedt gewoon door. Iedereen had het naar zijn zin, we hebben enorm gelachen.

12. Wat vind je belangrijk dat de OV doet, buiten de Feestweek?
De mensen, de inwoners van Rijnsburg, rekenen altijd op ons. Want de OV regelt altijd wel wat.
Ik vind Koningsdag, 4 mei en 5 mei, zelf erg belangrijk. De laatste twee mag je nooit vergeten.

13. Jullie gaan elk jaar een weekend met elkaar uit. Waarom, waarheen?
Vroeger gingen we al, het was al zo toen ik in de OV kwam.
We gingen altijd in het voorjaar naar het Oranje Congres, ergens in Nederland, vaak maakten we daar dan een weekendje van.
Maar ook in september is het een weekend. De gezelligheid onderling, gewoon superleuk.
Overal waar we heen gaan is het leuk! We starten samen en we eindigen de dag samen.
We ondernemen ieder weekend iets, steppen op een elektrische step, naar een museum of paleis Soestdijk. En op zondag gaat er altijd een grote groep naar de kerk.

14. Balt vertelt uit eigen werk.
Het is een leuk team met mensen. Bij goed of bij slecht nieuws, bij narigheid en vreugde er is altijd wel iemand die naar je informeert of bij je op bezoek komt. Bij elkaar is het een warme hechte groep met mensen.