Skip to main content
4 en 5 mei

Jeugd en herdenken en vieren 4&5 mei 2017

Wie kent het niet de musical Soldaat van Oranje? Het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema verteld en gezongen op een indrukwekkende manier in een hangar op het voormalig vliegveld Valkenburg.

Voor een bezoek was dit het decor voor 6 groepen 8 van basisscholen uit Rijnsburg. Zij waren uitgenodigd en op de fiets togen de meesten naar Valkenburg. Daar aangekomen werden zij welkom geheten door Peter de Vries, voormalig voorzitter van Oranje Vereniging Valkenburg. Peter nam ze mee naar het museum en stelde ze verschillende vragen, zoals: zou jij een onderduiker in huis nemen? En wat als dan je buurman een verrader blijkt te zijn. Net als in 1940 – 1945 leverde dit dilemma’s op, welke tot nadenken aanzette. Na het museum mochten de leerlingen in het theater kijken. Zittend op de stoelen werd hen verteld wat er allemaal voor nodig is om een voorstelling als Soldaat van Oranje te kunnen laten draaien. Een bezoek aan diverse decors uit de voorstelling sloot dit stuk van het bezoek af. Als afsluiting was er een de mogelijkheid voor een groepsfoto buiten bij de Dakota. Zonder uitzondering waren alle leerlingen zeer onder de indruk van dit bezoek.

Dit bleek ook bij de herdenking op 4 mei op het Burgemeester Koomansplein. Nog nooit waren er zoveel kinderen bij de herdenking. Herdenken kan alleen als we de verhalen doorgeven aan onze jeugd. Een rol voor de kinderen is dan ook van groot belang. Na de kranslegging door diverse groepen en veteranen, hebben de kinderen hun bloemen bij de twee monumenten neergelegd. Twee scholen hebben de monumenten geadopteerd dit jaar. Leerlingen van deze scholen hebben een bijdrage geleverd aan de herdenkingsdienst die gehouden werd na de kranslegging.

Op vrijdag was het bevrijdingsdag. ’s Nachts om 00.00 uur zijn de lopers van atletiek vereniging Rijnsoever op pad gegaan vanuit Wageningen met het vuur van de Vrede. ’s Avonds werd dit vuur ontstoken door Burgemeester Koen bij het gemeentehuis in Katwijk. Jeugd lopers van de Rijnsburgse IJsclub kregen fakkels aangereikt die waren aangestoken aan het vuur van de Vrede, door burgemeester Koen. Een kwartier later kwamen deze lopers aan op het Burgemeester Koomansplein en gaven hun fakkel aan wethouder Krijn v.d. Spijk. Deze stak hiermee het vuur aan in Rijnsburg.

Inmiddels hadden zich vele kinderen en ouders verzameld op het plein. Zodra iedereen een brandende fakkel had begon de fakkeloptocht langs alle Koninklijke bomen in Rijnsburg, vooraf gegaan door de Jong Flora Band.

Oranje Vereniging Rijnsburg is trots op de jeugd van Rijnsburg en hun inzet en enthousiasme om het herdenken en vieren rondom 4 & 5 mei vorm te geven. Zonder jeugd geen toekomst en zonder herdenken geen vieren.