Skip to main content
Nieuws

Koningsdag 27 april 2017

By 21 april 2017april 25th, 2017No Comments

Hoe leuk het is om op Koningsdag ’s morgens vroeg door Rijnsburg te fietsen, met veel lawaai achter je, dat weten maar weinig mensen. Daarom een uitnodiging voor de jeugd van Rijnsburg om dit eens mee te maken. Je moet er vroeg voor je bed uit, maar dat is niet erg, want je rijdt met een lach op je gezicht door de Rijnsburgse straten.
Sommige mensen zijn al echt wakker en komen snel naar buiten om te kijken waar de herrie vandaan komt. Zij zwaaien en lachen, sommigen klappen zelfs voor ons. Andere huizen hebben gordijnen waar een slaperig hoofd achter vandaan komt. Soms zit er een heel gezin achter het raam. En iedereen lacht je toe! Het is echt een belevenis zo vroeg!
Wat moet je mee nemen om deze ervaring me te maken? Een fiets! Aan die fiets maak je iets vast wat herrie maakt. Een toeter, een hele sliert lege blikjes. Het kan alles zijn, als het maar lawaai geeft. Je kunt ook een ratel, toeter of iets anders nog in je hand houden. We fietsen niet hard, dus dat komt wel goed. Als we weer terug zijn op het Burg. Koomansplein staat er voor iedere deelnemer een ontbijtje klaar.

Als alle vlaggen wapperen, is er op de vrijmarkt al reuring genoeg. Kinderen en ouders, auto’s vol, fietstassen gevuld, je ziet er van alles. En wat de ene er naar toe brengt om te verkopen, dat neemt een ander weer mee naar huis. Ook dit jaar zal er weer genoeg te koop zijn. Wilt u een kraampje huren, zodat u niet met een kleedje op de grond hoeft te zitten, dat kan via de website, de kosten daarvan zijn € 15,00.

Zoals u gewend bent van Oranje Vereniging Rijnsburg is er op het Burg. Koomansplein een aubade. We zingen met elkaar liederen en we rekenen er op dat u met ons mee zingt. Dit jaar is er een speciaal verjaardags lied voor onze Koning Willem-Alexander die op 27 april 50 jaar wordt. Natuurlijk onder begeleiding van de Flora Brass Band. Daarna worden alle ballonnen opgelaten. Alle schoolkinderen hebben hiervoor een ballonbriefje gehad. Deze moet thuis alvast worden ingevuld en kan aan het touwtje van de ballon worden gehangen. Na de aubade gaan alle ballonnen de lucht in.

Tussen 11.00 – 12.00 uur reiken de mensen van de OV de versnapering aan de schoolkinderen uit. Let op deze keer weer in de Kerkstraat vlakbij het Oranjehonk. Zorg er wel voor dat u de oranje bon mee neemt! Er zijn 1400 snoepbakken gevuld, maar op=op.

Vanaf 11.00 uur zijn er diverse opblaasspellen op het Burg. Koomansplein. Deze blijven er staan tot 19.00 uur. Er is geprobeerd om voor elke leeftijdsgroep iets neer te zetten. Wel verstandig om uw eigen kind in de gaten te houden, want het is altijd een drukke bedoeling.

Om 13.00 is er feest op het plein op het Burg. Koomansplein. Zoals u gewend bent zal er een zeer divers programma voor u worden gepresenteerd. Er is gelegenheid om iets te drinken en gezellig even bij te praten.

Bent u meer sportief, dan kunt u mee fietsen de duin- en bollenstreek in. Tussen 13.30 – 14.00 uur is de start van de gezinsfietstocht vanaf de achterzijde van de Burgt. Aan het einde van de tocht heeft u zo’n 25 kilometer in de benen. Dan drinkt u nog gezellig iets in ‘t IJswaerd en daarna kunt u op huis aan.

Net als ieder jaar is er ook dit jaar weer een avond georganiseerd waar we met elkaar Vaderlandse liederen gaan zingen. Om 19.30 uur start de samenzangavond in de Gereformeerde Kerk (vrijg.) aan de Katwijkerweg. Medewerking aan de avond wordt verleend door Mannenzanggroep ‘Jeruël’ o.l.v. Maarten Verhoef. Dick Durieux zal de samenzang begeleiden op het orgel. Aan het einde van de avond is er een collecte voor de bestrijding van de onkosten.

De afsluiter van deze feestelijke dag is de lampionnenoptocht. Om 21.00 uur starten we achter de Burgt. Welk kind wil dit niet? ’s Avonds door de schemerige straten lopen, hand in hand met papa of mama. Allemaal mensen langs de kant van de weg, die naar je kijken. Misschien wel de buurvrouw of opa en oma die naar je zwaaien. Het is een speciale sfeer zo’n lampionoptocht. Voorop loopt de Jong Flora Band, die ons een muzikale tocht geven. De tocht gaat echt door het centrum van Rijnsburg en eindigt op het Burg. Koomansplein.