Skip to main content
4 en 5 mei

Project: Adopteer een Monument

In de afgelopen weken hebben 2 Rijnsburgse scholen deelgenomen aan het project Adopteer een Monument. Dit is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en/of 8 een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt ‘adopteren’. Kinderen leren door dit project meer over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende rituelen. Nederland kent ruim 3500 oorlogsmonumenten waarvan er bijna 1500 geadopteerd zijn. De twee oorlogsmonumenten van Rijnsburg worden beide jaarlijks geadopteerd.

In Rijnsburg zijn alle basisscholen een keer aan de beurt. De ene school draagt het monument over aan de andere school.

Dit jaar was op woensdag 5 april de overdracht van het oorlogsmonument op het Burg. Koomansplein. Dit monument is in 1948 onthuld. De menspersoon beeldt de strijd uit en het verzet tegen de bezetter.

De Emmaschool was aanwezig om het monument over te dragen aan groep 8 van basisschool de Schakel. De overdracht vond plaats bij het monument. De nieuwe school kreeg een foto van het monument mee, zodat dit in de klas kan worden neergezet. Bij deze overdracht was ook burgemeester Koen aanwezig. Hij sprak met de kinderen over herdenken. Op 4 mei, tijdens de Nationale Dodenherdenking, zullen de kinderen van de Schakel bij het monument een krans neerleggen.

Rijnsburg heeft naast het oorlogsmonument ook een bevrijdingsmonument. Deze is te vinden op de hoek Joh. Poststraat en de Koestraat/Noordeinde. Op maandag 10 april werd dit monument overgedragen door kinderen van de Dubbelburg aan groep 7 van de Oranje Nassauschool.

De overdracht vond plaats op de Oranje Nassauschool. Hier waren ook wethouder Van der Spijk en kunstenaar Joop van Egmond aanwezig. De kunstenaar van het bevrijdingsmonument vertelde over het ontwerp daarvan. Hij had zelfs een kleine proefversie meegenomen. Als u het monument goed bekijkt dan ziet u een wereldbol met een duif. De betekenis hiervan is; de zware, voet symboliseert de blijvende vrede. De staalconstructie met halve wereldbol geeft uitdrukking aan ‘het gevangen’ zijn tijdens de oorlogsjaren. De halve wereld stond toen in brand. Maar toch breekt uiteindelijk de vrede door. De duif, zonder onderbreking gebogen uit één stuk staal is de vrede.

De wethouder sprak met de kinderen over oorlog en herdenken. Hierna liepen zij allen naar het monument toe. Daar werden rode rozen neergelegd voor het monument.

Tijdens de herdenkingsdienst die na de Kranslegging plaatvind in de Grote- of Laurentiuskerk, zullen een aantal kinderen van deze twee scholen ook een rol spelen. Dit is ook een onderdeel van het project Adopteer een Monument en voegt iets extra’s toe tijdens de herdenkingsdienst.