Skip to main content
Nieuws

Verslag Oranje Congres

By 12 oktober 2017No Comments

Het jaarlijkse Oranje Congres georganiseerd door de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen, met als thema Het blijft Oranje!, werd dit jaar gehouden in Leiden.

De dag begon in het academiegebouw van de Leidse universiteit. Daar werden we ontvangen met koffie en een koekje voorzien van de Leidse sleutels.

Hierna werd het congres geopend door de voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen, dhr. Verhoeve, burgemeester van Oudewater. Hierna werd het woord gegeven aan dr. A. van der Lem. Hij is conservator bijzondere Collecties Universitaire Bibliotheken Leiden. Hij vertelde de geschiedenis van de Oranjeboom. Deze boom is terug te vinden op vele illustraties. Hoe groter de boom is afgebeeld, hoe beter het met de Oranjes ging. De boom heeft in de afgelopen 400 jaar uitbundig gebloeid (appeltjes van oranje) maar het is ook regelmatig een armetierig takje geweest.

Hierna werd een filmpje vertoond over de stad Leiden. De muzikale omlijsting was een nummer van Leidenaar Armin van Buuren. Hij sprak op film het congres ook toe en wenste ons een fijne dag toe.

De volgende spreker was het woord voor dr. P. Rem. Hij is kunsthistoricus, conservator en woordvoerder van Paleis Het Loo. Hij vertelde ons over de op handen zijnde verbouwing die 4 jaar gaat duren. Waarom is de sluiting nodig en wat treffen we na de enorme verbouwing aan? Een mooi verhaal om te horen en in het ‘nieuwe’ Loo zullen we zeker onze ogen uit gaan kijken.

Het congres werd traditiegetrouw afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

 

Hierna was het tijd voor de lunch. Waarna we op pad gingen in groepen de Leidse binnenstad in. Onder de bezielende leiding van een gids (her)ontdekten we de stad.

Onze groep bleef nog even in het academiegebouw, alwaar we het ‘zweetkamertje’ mochten bekijken. Op de muren kun je alle namen van afgestudeerde studenten vinden. Waaronder onze Koning en zijn moeder. Bijzonder zijn ook de namen van Floris van Oranje, Mandela (vanwege een eredoctoraat) en de Soldaat van Oranje, Erik Hazelhoff Roelfzema.

In de stad maakten we een wandeling langs het Rapenburg. We hoorden over de Geuzen die de stad binnenkwamen in de nacht van 2 op 3 oktober en Leiden ontzetten van de Spanjaarden, we kwamen langs de plek waar ooit een kruidschip ontplofte, langs het huis en de garage waar Koning Willem Alexander woonde. Bij de Pieterskerk keken we even in een hofje, leerden we over het tuchthuis en zagen we de plek waar de galg stond. Terug op het Rapenburg zagen we de allereerste bibliotheek van Leiden, waar nog steeds boeken te vinden zijn. Het huis waar prinses Beatrix heeft gewoond, passeerden we ook. We weten nu ook waar de pollepel buurt vandaan komt.

Na de rondwandeling dronken we wat in de Waag. Waarna we onze weg vervolgden voor een ontvangst op het stadhuis. Onder het genot van een hapje en een drankje werden we toegesproken door de locoburgemeester van Leiden. Hij bekende ons dat in Leiden Koningsdag niet zo’n groot feest is… dat is 3 oktober, Leidens ontzet.

Hierna gingen we terug in bussen naar het Holiday Inn. Daar hebben we met elkaar gegeten, waarna de dag werd afgesloten. Het was een leerzame, gezellige dag, waarin we ook Leiden, deels, herontdekt hebben.