Skip to main content
Nieuws

Vieren op 5 mei in Rijnsburg

In 2015 was het 70 jaar bevrijding. Dit werd groots gevierd in de gemeente Katwijk. Ook door Rijnsburg trok een optocht van oude en nieuwe legervoertuigen. In de optocht diverse muziekkorpsen en ook aan de kinderen was gedacht. Zij droegen het vuur van de Vrede uit Wageningen van dorp tot dorp aan elkaar over.

In 2016 viel Bevrijdingsdag op Hemelvaartsdag. Oranje Vereniging Rijnsburg koos er voor om deze dag in rust te laten verlopen.

Dit jaar wordt Bevrijdingsdag weer gevierd. Overdag kunt u in de omliggende gemeenten op pad. Maar ’s avonds is er in Rijnsburg iets voor u georganiseerd. Zowel met jong als oud vieren we feest omdat we mogen gedenken dat we in een vrij land leven.

Concert
Het bevrijdingsconcert vindt dit jaar plaats in de Grote- of Laurentiuskerk. Op het orgel speel Gerben Glasbergen. Het samen zingen van vaderlandse liederen en het luisteren naar orgelspel zal deze avond vullen.
Vanaf 19.30 uur, bent u van harte welkom. De entree van deze avond is gratis. Na afloop is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.

In plaats van direct naar huis gaan na afloop van het concert, vragen wij u op het Burg. Koomansplein te wachten. Want daar vertrekt rond 21.00 uur de fakkeloptocht.

Fakkeloptocht
Om 00.00 uur is vanuit Wageningen een groep hardlopers van Atletiek Vereniging Rijnsoever naar Katwijk vertrokken. Om de beurt rennen zij een stuk met de brandende fakkel aangestoken aan het bevrijdingsvuur in Wageningen. Burgemeester Koen zal dit vuur bij het gemeentehuis in Katwijk in ontvangst nemen. Hierna geeft hij de fakkel door aan de lopers die naar Rijnsburg komen. Door de hardlopers van de Rijnsburgse IJsclub zal het vuur van de Vrede naar Rijnsburg worden gebracht.

Vanaf 20.30 uur kunnen basisschoolkinderen verzamelen op het Burg. Koomansplein, Hier zal om ongeveer 20.45 uur kort stil gestaan worden bij het landelijke thema ‘Vrijheid geef je door’. Wethouder van der Spijk zal hier met de kinderen kort over praten.

Hierna krijgen alle kinderen (zolang de voorraad strekt) een brandende fakkel uitgereikt. De kinderen die mee willen lopen, dienen onder begeleiding te zijn van een volwassene. Aansluitend zal er een optocht gevormd worden. Deze zal onder begeleiding van de Jong Flora Band een route door Rijnsburg lopen. Hierbij komen we langs Koninklijke bomen (geplant bij een bijzondere Koninklijke gelegenheid) en langs het Vrijheidsmonument op de hoek van de Joh. Poststraat/Noordeinde/Koestraat. Als de kinderen terug op het Burg. Koomansplein komen, staat er nog iets lekkers op hen te wachten.