Skip to main content
Overig

75 jarig jubileum Oranje Vereniging Rijnsburg

Mijmeren over de tijd toen er nog veel Buurtverenigingen waren……

‘We hebben heel fijne herinneringen aan de feestweken van weleer. De tijd dat er zo’n 20 buurtverenigingen met de activiteiten meededen. Tja….Dat is allemaal voorbij’.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Gijs (72) en Anneke (67) de Jong-Veldman zijn 47 jaar getrouwd en wonen al 36 jaar in de Irissenstraat. Jarenlang zijn zij actief geweest voor Buurtvereniging de Irissenstraat, een van de weinige buurtverenigingen in Rijnsburg die nu nog actief is: met de maandelijkse bingo- en kaartavonden. Ter gelegenheid van het 75 jarig jubileum van Oranje Vereniging Rijnsburg worden herinneringen opgehaald.

Gijs komt oorspronkelijk uit Beinsdorp en is voor de liefde naar Rijnsburg verhuisd. Het echtpaar is begonnen in een huisje aan de Koestraat 7a, waar de sportschool en later een kerkgenootschap is gevestigd. ‘Tijdens de feesten stonden de paarden en kraampjes toen voor onze deur’, herinnert Anneke zich nog goed. Na een paar jaar in de Spinozalaan te hebben gewoond, keert het gezin de Jong terug naar het centrum van Rijnsburg. Met veel plezier wonen ze dan ook in de Irissenstraat. Toen we hier net woonden werd Gijs gevraagd om in het bestuur van Buurtvereniging De Irissenstraat te komen. ‘De heren Piet Zwaan en Van Waalwijk kwamen mij persoonlijk vragen. Ik heb ik er nooit spijt van gehad. Het is een mooie en gezellige tijd geweest’, laat Gijs weten. Anneke vult aan dat er toen veel buurtverenigingen actief waren tijdens de feestweek. Het aanbrengen van verlichting en versiering in de straat was elk jaar weer een hoogtepunt. Gijs hierover: ‘Vele handen maken licht werk. Belden we bij mensen aan om ‘stroom af te tappen’ voor de verlichting, dan was dat geen enkel probleem. Iedereen deed op zijn of haar manier mee. Je kende ook iedereen. Er woonden veel gezinnen met kinderen en dat schept een band. Het was altijd gezellig. De bestuursleden bezochten ook mensen die bijvoorbeeld in het ziekenhuis verbleven. We hadden een ‘lief en leed’ pot. Het omzien naar elkaar was er toen gewoon’. ‘De tijd is nu gewoon anders’, vult Anneke haar man aan. Als voorbeeld noemt ze hun buurman, een jonge man. Hij gaat om 5 uur ’s morgens naar zijn werk en komt ’s middags 5 uur weer thuis. We zien elkaar bijna nooit. Dat is niet verkeerd hoor, maar jonge mensen leven nu gewoon heel anders als dat wij deden’, legt Anneke uit.

In de feestweek werden door de verschillende buurtverenigingen teams gevormd, die bijvoorbeeld met het touwtrekken meededen. ‘En dat ging er best fanatiek aan toe, want iedereen wilde winnen. Zo hebben wij een keer een meter krentenbrood gewonnen, die we vervolgens met elkaar hebben verorberd’, herinnert Gijs zich nog. ‘Ook keken we jaarlijks uit naar de Prominentenronde (zie foto), voorafgaande aan de Wielerronde. Leden van buurtverenigingen gingen dan verkleed en uitgedost een aantal rondjes fietsen. Een jury besliste wie het mooiste was’, vult Anneke de herinneren aan.

Prominenten race Buurtvereniging Irissenstraat

De vergaderingen van het bestuur vonden plaats in een ruimte bij Piet Zwaan aan de Langevaart. ‘Dat was ‘het clubhuis’ van onze buurtverenigingen. Hier stonden ook alle prijzen die we met tal van activiteiten hadden gewonnen’, aldus Gijs, die 16 jaar in het bestuur heeft gezeten. Door de jaren heen werd de animo steeds minder. Op een moment moet je als bestuur beslissen dat er nagenoeg geen bestaansrecht meer is voor activiteiten zoals een bbq, sinterklaasmiddag of feestavond.

Gijs en Anneke zijn trouwe leden van OV Rijnsburg en kijken elk jaar uit naar de feestweek. ‘Nee, we doen nu niet meer mee met tonnetjesteken, maar lopen wel elke dag het dorp even in. Leuk om alles te zien. Ondanks dat er veel is veranderd, is de animo bij al die activiteiten groot. Wij vinden het bijzonder dat het bestuur van OV Rijnsburg elke keer weer een uitgebreid feestprogramma organiseert. Top dat ze dit doen. Wij nemen in ieder geval ons petje voor hen af. Terecht dat het bestuur in mei beloond wordt met een extra feestweek’.

Close Menu

Aankomende evenementen