Skip to main content
4 en 5 meiNieuwsPersbericht

Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

Op 4 mei is er een herdenking in Rijnsburg bij het monument op  het Burgemeester Koomansplein. Voorafgaande aan de herdenking is een Stille tocht, deze vertrekt om 19.40 uur vanuit De Voorhof. Na de kranslegging en 2 minuten stilte is er een herdenkingsbijeenkomst in de Grote- of Laurentiuskerk. Hier spreekt Mevrouw Willy Bontius.

De kranslegging vindt plaats op het Burgemeester Koomansplein voor de Grote- of Laurentiuskerk. Hier zijn twee monumenten. Het ene monument herinnert ons aan de Tweede Wereldoorlog en het andere monument herinnert ons aan de gevallenen in Indië en Nieuw Guinea.

Op het laatste monument staat de naam van de heer G.H. Bontius. Hij is omgekomen op 2 januari 1961 in Biak, tijdens een uitzending naar Nederlands Nieuw-Guinea. De heer Bontius was samen met zijn gezin woonachting in Rijnsburg ten tijde van de uitzending naar Nieuw-Guinea en werkzaam bij de Marine Luchtvaart Dienst.
Dit is de reden dat de echtgenoot van de heer Bontius altijd bij de herdenkingen op 4 mei in Rijnsburg aanwezig was. Meestal samen met één van haar dochters.

Tijdens de kranslegging legde mevrouw Bontius altijd witte fresia’s bij het monument ter nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot. Deze witte fresia’s zaten ook in haar bruidsboeket en symboliseerden voor haar de liefde voor elkaar.
Na het overlijden van haar moeder, heeft mevrouw Willy Bontius, dochter van, de traditie voorgezet. Zij is ieder jaar aanwezig op het Burgmeester Koomansplein om haar vader en alle andere slachtoffers te herdenken.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Grote- of Laurentiuskerk, aansluitend aan de herdenking op het Burgemeester Koomansplein, zal mevrouw Willy Bontius spreken. Zij zal spreken over de impact van oorlog op het gezin en op de mensen daarom heen. Een bijzonder verhaal opgetekend door een dochter die haar vader veel te vroeg heeft moeten missen.

Wij ontmoeten u graag in de Grote- of Laurentiuskerk om naar het verhaal van mevrouw Bontius te luisteren.

Op 5 mei zal er een fakkeloptocht zijn. Het vuur zal aangestoken worden met een fakkel die het vuur heeft opgehaald uit Wageningen.
Vanaf 20.30 kunnen basisschoolkinderen verzamelen op het Burgemeester Koomansplein, voor de fakkeloptocht. Hier zal om ongeveer 20.45 uur kort stil gestaan worden bij het landelijke thema ‘Leven met oorlog. Hierna krijgen alle kinderen (zolang de voorraad strekt en onder begeleiding van een volwassene) een brandende fakkel uitgereikt. Aansluitend zullen we samen met de Jong Flora Band een route door Rijnsburg lopen. Hierbij komen we langs Koninklijke bomen (geplant bij een bijzondere gelegenheid) en langs het Vrijheidsmonument.

 

Close Menu

Aankomende evenementen