Skip to main content

Op 4 mei is er een herdenking in Rijnsburg bij het monument op  het Burgemeester Koomansplein. Voorafgaande aan de herdenking is een stille tocht, deze vertrekt om 19.40 uur vanuit De Voorhof. Na de kranslegging en 2 minuten stilte is er een herdenkingsbijeenkomst in de Grote- of Laurentiuskerk. Hier spreekt Anne Post.  

Drie jaar geleden vroeg de Oranjevereniging Anne Post om de 4-mei lezing in Rijnsburg te verzorgen bij 75 jaar bevrijding. Na twee jaar schuiven door COVID-19 gaat het eindelijk gebeuren. Het frappante is dat er in die twee jaar zoveel gebeurd is in de wereld dat een ‘nooit-meer-vergeten’ actueler is dan ooit.  

Anne Post vond het een dappere vraag om de derde generatie aan het woord te laten, want dat is hij, geboren in 1970. Met een goede ‘Johannes-Post-look’ kreeg en krijgt hij regelmatig de vraag; ‘Ben jij familie van …?’. En nog regelmatig komt die vraag terug, omdat hij sinds vier jaar als predikant in de voetsporen van zijn opa (ds. Post) is getreden en zo af en toe in zíjn toga op de kansel staat.  

De dokter en de dominee beter bekend als dr. Van der Laan en ds. Post speelden een grote rol in het WOII-verzet in Rijnsburg en dat heeft ook invloed gehad op het leven van Anne Post. Met het klimmen van de jaren ging hij vragen stellen over de impact daarvan. Eén van die vragen is waarom we bij gedenken zo uitgebreid stil staan bij hen die zijn gesneuveld in de oorlog. Is een oorlogstrauma, want daar hebben we het over, niet minstens zo actueel als je dat trauma overleeft, en er mee moet zien te dealen? Hoe was dat voor zijn opa? Hierop krijgt Post er geen antwoord meer op aangezien hij in 1982 is overleden. Dus werd een zoeken van een antwoord op die vraag een reis die je eigen leven blijkt te vormen.  

Op 4 mei na de kranslegging, neemt hij u graag mee in die reis over welke impact WOII op zijn leven had en heeft en ook op hen die na hem komen? Tot in het derde en vier geslacht! 

We ontmoeten u graag in de Grote- of Laurentiuskerk om naar het verhaal van Anne Post te luisteren. Tijdens deze herdenkingsbijeenkomst zullen ook kinderen van de Emmaschool, Julianaschool en de Wilhelmina school actief deelnemen.  

Close Menu

Aankomende evenementen