Skip to main content
BestuurKoningsdag

Koningsdag 

U heeft het al kunnen lezen wij zijn alweer heel hard aan het werk op een gezellig en mooi programma
neer te zetten voor Koningsdag. Voor een aantal activiteiten kunt u nu al hier kaarten kopen. Er zijn echt maar beperkt kaarten beschikbaar, dus koop ze snel. De activiteiten waarvoor u kaarten kunt kopen zijn: Pubquiz, marktkraam (voor de Vrijmarkt), Dorpsontbijt en de Muziekbingo.  

Wij nemen u mee in hoe een dag er voor ons uitziet en waar we u hopen te ontmoeten. 

Het is Koningsnacht, de avond voor Koningsdag.  
De bestuursleden van Oranje Vereniging Rijnsburg verzamelen zich in het Honk de thuisbasis van Oranje Vereniging Rijnsburg. Zitten de stroppen recht, zijn ze goed gestrikt? Zo ja? Dan gaan we op weg naar De Voorhof.  
Hier zijn de muzikanten die de Pubquiz muzikaal omlijsten al aan het inspelen. Ook de beide presentatoren van de Pubquiz komen binnen. We hebben er zin in, er hebben zich al vele teams ingeschreven. De cadeaus zien er heerlijk uit, wie zou hier niet willen winnen. Jammer dat we zelf niet mee mogen doen………. 
Na iedere ronde worden de antwoorden gecontroleerd en is er een pauze met een muzikale omlijsting. En hadden we het al gemeld? U kunt ook een dansje wagen, zo heerlijk na twee jaar thuis zitten op de bank. 
Rond 23.00 uur vertrekken de bestuursleden weer naar het Honk, nog even de dag van morgen doornemen en dan snel een paar uur slapen. 

Het is woensdag 27 april, rond 05.30 uur. Rijnsburg is nog diep in slaap, maar in het Honk, pruttelt de koffie en de bestuursleden en vrijwilligers druppelen binnen. Na een kopje koffie of een bakkie thee, gaan we aan de slag.  
De marktkramen voor de Vrijmarkt krijgen een plekje op de route die u in onze programmaflyer kunt lezen. 

Zo het is 7.00 uur op Koningsdag, als we op straat lopen zien we her en der al de vlaggen verschijnen, zo leuk! We melden ons in De Voorhof, onze vrijwilliger die de eieren heeft gekookt voor het Dorpsontbijt meldt zich, lekker een warm eitje. Iemand anders komt binnen met de versgebakken broodjes.  

We gaan samen met de medewerkers van De Voorhof het buffet klaarzetten. Het ziet er weer heerlijk uit. Alle bestuursleden druppelen binnen, evenals de vroege Rijnsburgers, het is inmiddels alweer 08.00 uur.  

Gezellig met elkaar ontbijten en met een blij gezicht uitzien naar de dag van vandaag. Buiten worden de kramen ingericht en de kleedjes neergelegd.  

Rond 09.15 uur vertrekken we naar het Burgemeester Koomansplein, daar delen we de liederen voor de Aubade uit en de Flora Brass zit klaar om de aubade te begeleiden. Hoe fijn is het om in een dorp te wonen waar dit een traditie is waar we aan mogen deelnemen.  
Na de laatste klanken van het Wilhelmus, gaat de Flora Brass naar de Vlietstede om ook daar onze oudere Rijnsburgers te verblijden met deze prachtige muziek.  
Op het plein staan de kinderen in het midden onder het ballonnennet. En na een ruk aan het touw vallen de ballonnen naar beneden. Het is een kabaal van jewelste, alle ballonnen worden kapot gemaakt en de kinderen zijn op zoek naar een kaartje waarop staat dat ze een cadeau hebben gewonnen.  
Het plein wordt na afloop schoongemaakt en de mensen van de springkussens zijn alweer hard bezig om de springkussens neer te zetten op het plein. 
Het bestuur van OVR, drinkt snel tussendoor een kopje koffie met gebak in het Honk. Om 11.00 uur immers moeten ze weer buiten staan om alle kinderen van de basisscholen hun traktatie uit te reiken. Een traditie die menig bejaarde Rijnsburger zich ook nog zal herinneren.  
Ondertussen is het gezellig druk op de Vrijmarkt, er wordt goed verkocht en her en der staan mensen met elkaar te praten.  

Na een snelle lunch is het tijd voor de fietstocht, men kan ter plekke inschrijven en vertrekken voor een prachtige tocht door de omgeving.  

Ook op het plein is het gezellig druk, de bestuursleden van OVR houden per toerbeurt toezicht op de kinderen die zich vermaken op de springkussens. 

Aan het einde van de middag is er even een moment van rust voor de bestuursleden, even de benen op de stoel en uitrusten voor het laatste deel van deze prachtige dag.  

Aan het begin van de avond gaat een deel van het bestuur naar de Vrijgemaakte Gereformeerde kerk voor het Oranjeconcert. Mannenensemble Marcato is aan het inzingen en de organist hoort of het orgel de juiste tonen laat horen.  

Een ander deel gaat weer naar De Voorhof, hier zal straks de Muziekbingo plaatsvinden. De DJ komt ook net aan en pakt zijn spullen uit, zodat straks iedereen kan meezingen en de juiste nummers kan afstrepen op zijn bingokaart.  

Rond 20.45 uur moeten een aantal bestuursleden helaas het meezing festijn verlaten. Zij gaan naar de Graaf Florislaan, waar net de Jong Flora Band komt aanlopen. Er staan al een aantal kinderen te wachten met hun prachtige lampionnen die mooi licht geven. Het moet nog even donkerder worden, maar dat gaat vanzelf. Om 21.00 uur gaan we van start, voorop de Jong Flora Band en achteraan de auto met bovenop de Kroon. We lopen door het donkere dorp en groeten onze opa, oma, oom, tante en nog veel meer bekenden. Het is weer druk langs de route. Iedereen heeft het gemist.  

Om ongeveer 23.00 uur zijn alle bestuursleden weer in het Honk, moe maar voldaan. Nog even een drankje en een hapje, met elkaar bespreken hoe leuk het was. Maar bovenal zijn we zo ontzettend blij dat Rijnsburg weer een feest met elkaar heeft mogen vieren. Nog een paar maanden en dan barst de FEESTWEEK weer los, nu even uitrusten en dan weer aan het werk met de voorbereidingen.  

Zo is aan deze Koningsdag een einde gekomen. Wij hopen dat u het net zo naar uw zin heeft gehad als wij. Tot in augustus.  

Close Menu

Aankomende evenementen