Skip to main content
Koningsdag

Koningsdag

By 15 april 2015april 24th, 2015No Comments

Feestelijke dag opent met veel herrie. Iedereen mag het horen, Rijnsburg viert FEEST!

Verzamelen

Oranje Vereniging Rijnsburg roept kinderen en jeugd op tot herrie maken. Dit klinkt een beetje raar, maar op 27 april is het feest en dat moet iedereen weten, is de gedachte er achter. De luilakkenroute door het dorp om mensen wakker te maken. Tussen 07.15 en 07.30 uur kunnen kinderen zich melden op het Burgemeester Koomansplein. Zorg dat je met de fiets komt en dat je iets aan je fiets bevestigd dat herrie maakt. Blikjes, toeters en bellen zijn goedgekeurd, wel graag stevig vastmaken! Er zal een rondtocht door het dorp worden gefietst. De route daarvan kunt u lezen in de programma flyer die deze week is bezorgd. Daarbij is het maken van herrie het allerbelangrijkste. Wakker worden, het is feest vandaag! Na afloop krijg je iets lekkers!

Na de rondrit door het dorp kunnen de kinderen naar huis om hun ouders op te halen. Hierna worden ze natuurlijk in het dorp verwacht voor de aubade en de ballonnen. De vrijmarkt is dan ook al open, dus genoeg te doen.

Vrijmarkt

De vrijmarkt voor jong en oud in het centrum van Rijnsburg begint om 08.00 uur. Deelname is gratis. Het huren van een marktkraam is mogelijk, de kosten hiervoor bedragen € 15,-. Voor reserveringen kunt u na 19.00 uur bellen met dhr. W. Heemskerk: tel. 4022730.

De vrijmarkt vindt plaats Kerkstraat vanaf kruising Abdijlaan, Graaf Florislaan tot aan kruising Abdijlaan en Abdijlaan tussen Graaf Florislaan en Kerkstraat.

Dus hebt u de zolder net opgeruimd, of ziet u er tegenop om te gaan beginnen met de grote schoonmaak. Dit is uw kans, want met alles waar u niets meer mee doet, maakt u een ander weer blij. Vorig jaar waren er niet alleen kinderen die hun spullen verkochten, maar ook vele volwassenen die hun kans grepen. 

Ballonnen

De jaarlijks terugkerende ballonnen wedstrijd staat ook dit jaar weer op het programma. Welke kant waait de wind op deze vroege morgen. Vanaf 09.00 uur kunnen de kinderen hun ballon weer ophalen op het Burg. Koomansplein.

Na de aubade, waarbij we vaderlandse liederen zingen, worden de ballonnen gezamenlijk losgelaten. Voor de drie ballonnen die de meeste kilometers afleggen is er een leuke prijs. De laatste ballonnen die wonnen, kwamen helemaal in het Duitse Hamburg terecht. Wie gaat dat dit jaar overtreffen.

Neem het ingevulde kaartje, wat aan de ballon moet hangen mee. Dit kaartje is op de scholen uitgedeeld.

Versnapering en springkussens

Net als alle andere jaren is er dit jaar voor de kinderen weer van alles te doen. Na een tochtje over de vrijmarkt, kun je tussen 11.00 uur en 12.00 uur weer de snoepzak op komen halen. De mensen van Oranje Vereniging Rijnsburg delen deze weer uit op het Burgemeester Koomansplein. Je kunt hiervoor of hierna even lekker springen op de springkussens. Vergeet niet dat je voor de snoepzak een oranje bon moet inleveren. Deze wordt vlak voor Koningsdag uitgedeeld op alle Rijnsburgse scholen.

Gezinsfietstocht

De fietstocht die gemiddeld zo’n 25 km lang is, start vanaf het parkeerterrein aan de achterzijde van de Burgt. Tussen 13.30 uur en 14.00 uur kunt u zich inschrijven. De kosten van deze fietstocht zijn € 1,00 per persoon. Op vertoon van uw OV-ledenpas is het gratis. Het is zeker de moeite waard om mee te fietsen, samen met het gezin, of zoals vaak gebeurd met een koppeltje vrienden. Onderweg is er ergens een koffie pauze en de tocht eindigt zoals ieder jaar in ’t IJswaerd. De fietstocht wordt zoals ieder jaar georganiseerd door de Oranje Verenigingen van de Duin en Bollenstreek.

Samenzangavond

Om 19.30 uur start in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) aan de Katwijkerweg de samenzangavond. Organist Johan Haasnoot zal een mooi programma neerzetten, waarbij veel samenzang op het programma zal staan. Mannenzanggroep Jeruël, o.l.v. dhr. Maarten Verhoef zal enkele liederen voor u zingen. De kerk is open vanaf 18.45 uur. De entree van deze avond is gratis, maar na afloop is er een collecte ter bestrijding van de onkosten. Na de samenzangavond is er gelegenheid om met elkaar een kopje koffie te drinken.

Lampionoptocht

De start van de lampionoptocht is achter de Burgt. In 2014 was er een lange vrolijke stoet kinderen die door het centrum van Rijnsburg liepen. De lampionnen die de kinderen meenemen, zorgen voor een bont geheel. En wie wil er nu niet laat opblijven? De Jong Flora Band zal ons muzikaal begeleiden en de tocht zal eindigen op het Burgmeester Koomansplein.