Skip to main content
4 en 5 mei

Nationale dodenherdenking in Rijnsburg

Tijdens de Nationale Herdenking herdenkt Nederland allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

Op 4 mei herdenken we ook in Rijnsburg. Dat doen we door eerst een Stille tocht te lopen. Deze tocht vertrekt om 19.40 uur vanuit de Voorhof. Hierbij is iedereen die mee wil lopen van harte welkom. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur kan iedereen mee naar de Grote- of Laurentiuskerk voor de herdenkingsbijeenkomst. Hier zal de heer Harry Koopman spreken.

Harry Koopman is geboren in 1942 te Amsterdam. Het gezin Koopman woont in de Plantagekerklaan in Amsterdam, om de hoek bij de Joodse Schouwburg. Vader, moeder, twee oudere broers en Harry. In 1943 worden Harry’s moeder en broers bij een razzia opgepakt en weggevoerd. Vader en Harry weten te ontsnappen. Harry komt uiteindelijk terecht bij de familie Hey in Hillegom. Harry brengt daar de oorlog door als “Rotterdams bombardementsslachtoffer”. Bij Willem en Maria Hey wordt Harry liefdevol opgevangen.  Na de oorlog blijkt dat Harry’s moeder en broers via Westerbork zijn vermoord in Sobibor, evenals de meeste van zijn familie. Harry’s vader werd tijdens zijn vlucht opgepakt en in Buchenwald tewerkgesteld. Daar is hij in 1945 door de Russen bevrijd. Teruggekomen is vader, na te zijn hertrouwd, herenigd met Harry.

De oorlog laat diepe sporen na in het leven van Harry. Harry heeft nog steeds veel contact met zijn onderduikfamilie, het zijn broers en zusters voor hem. Ook zijn pleegouders voelen voor Harry als ‘echte’ ouders. Willem Hey en Maria Hey-Schoonderbeek hebben in 2006 de Yad Vashem erkenning ontvangen.

De bijeenkomst zal worden besloten met een gebed. Muzikale medewerking van deze bijeenkomst zal worden verleend door de Flora Brass onder leiding van Rob Kerkdijk en organist Dick Durieux. Bij de deur is een collecte, de opbrengst hiervan zal voor de Oorlogsgravenstichting zijn.

Close Menu

Aankomende evenementen