Skip to main content
4 en 5 meiNieuws

Vernieuwde straatnaamborden in herinnering aan Verzetsstrijders

Op 4 mei 2021 zijn in Rijnsburg drie straatnaamborden opnieuw onthuld. De Johannes Poststraat, de Jan Wildschudstraat en de Burgemeester Hermansstraat kregen een onderschrift op de borden. Het gaat om de straatnaamborden van de straten die hun naam danken aan de inzet van verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Niet voor niets was de datum 4 mei gekozen voor deze onthulling. Want alle drie de personen naar wie een straat vernoemd is, hebben de oorlog niet overleefd. Vanaf nu is het voor iedereen duidelijk wie de personen zijn, waarna de straten zijn vernoemd.

Op 4 mei 20182018 noemde mevrouw Ellen van der Laan, dochter van dokter van der Laan, één van Rijnsburgse verzetshelden in haar overdenking dat de straatnamen wel een onderschrift verdienden. Ook veteraan John Spekman, zelf woonachtig in de Jan Wildschutstraat, vond dat dit nodig was en legde zijn verzoek neer bij het secretariaat van Oranje Vereniging Rijnsburg. Beide partijen legden hun verzoek neer bij de gemeente Katwijk.
Het duurde nog enkele jaren voordat het verzoek werd ingewilligd, maar het is gelukt!

De onthulling vond plaats bij het bord van de Johannes Poststraat, tegenover het vrijheidsmonument. Een mooiere plek kon niet gevonden worden. Tijdens de onthulling waren de aanvragers aanwezig en wat omwonenden. Vooraf vertelde  burgemeester Visser over het tot stand komen van de nieuwe borden. Hij noemde dat  vooral de jeugd vaak niet weet naar wie de straten vernoemd zijn. Dat de jeugd de toekomst is, dat weten we allemaal, daarom is het ook zo belangrijk dat de borden nu verduidelijking geven aan de namen. De burgemeester onthulde het bord. Door het losmaken van de Nederlandse vlag, was de onthulling een feit.

Op de straatnaamborden kunt u het volgende lezen:
Johannes Poststraat, Verzetsleider in WOII, gefusilleerd in de duinen bij Overveen 16 juli 1944
Jan Wildschudstraat, Verzetsman in WOII, overleden in concentratiekamp Leonberg 31 januari 1945
Burgemeester Hermansstraat, Gerard Hermans, burgemeester Rijnsburg 1942-1944, verzetsman in WOII, overleden in concentratiekamp Ludwigslust april 1945

Close Menu

Aankomende evenementen